Bahan-bahannya :
● 1 ekor ikan bawal - jika besar boleh potong 2
● 4 ulas bawang merah - tumbuk/kisar
● 1 ulas bawang putih - tumbuk/kisar
● 1 cm halia - tumbuk/kisar
● 1 paket serbuk kari- jadikan pes
● 3 asam keping
● 1 cawan santan pekat.
● Bendi, tomato, cili merah
● Garam, gula
● Air
● Minyak
● 1 ekor ikan bawal - jika besar boleh potong 2
● 4 ulas bawang merah - tumbuk/kisar
● 1 ulas bawang putih - tumbuk/kisar
● 1 cm halia - tumbuk/kisar
● 1 paket serbuk kari- jadikan pes
● 3 asam keping
● 1 cawan santan pekat.
● Bendi, tomato, cili merah
● Garam, gula
● Air
● Minyak
Cara memasaknya :
1. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan serbuk kari.Tumis hingga pecah minyak.
1. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan serbuk kari.Tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan ikan gaul sebati dengan rempah. Masukkan sedikit air. Kacau sekejap.
3. Masukkan santan pekat, asam keping, garam dan gula/perasa. Kacau sekali sekala (hingga mendidih)
4. Masukkan bendi, tomato dan cili merah.Sesuaikan rasa.Tutup api.
Selamat mencuba
Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.
No comments:
Post a Comment