1 keping filet ikan salmon (kira-kira 200 gram), boleh juga digantikan dengan stik ikan salmon dengan berat yang sama
2 sudu makan lada hitam, ditumbuk halus
Sedikit garam
Sedikit mentega (butter)
Bahan untuk pelengkap hidangan
1/2 biji tomato (dipotong 3-4)
Sedikit brokoli, di stim
Sedikit potato wedges, digoreng
Cara-cara
Untuk penyediaan sos:
Panaskan 'sauce pan'/kuali
Cairkan mentega
Masukkan tepung jagung, kacau sentiasa hingga sebati
Masukkan susu, kacau sentiasa hingga mendidih, padamkan api
Tambahkan jus lemon yang diperah tadi dan garam, sedikit demi sedikit hingga cukup rasa mengikut keinginan anda. Pastikan dikacau sebati.
Sos seharusnya berasa sedikit masam seperti lemon. Ketepikan setelah siap.
Untuk penyediaan ikan salmon:
Cuci filet ikan salmon dengan bersih dan keringkan menggunakan tisu dapur
Sapukan permukaan filet ikan salmon dengan sedikit lada hitam dan garam.
Panaskan pan, cairkan sedikit mentega.
Masukkan filet ikan salmon. Panggang selama antara 3-4 minit setiap permukaan bergantung kepada ketebalan filet. Jangan diterbalikkan terlampau kerap takut salmon hancur.
Hidangkan panas-panas bersama sos dan pelengkap hidangan.
Mee Kicap
Bahan-bahan ( 2 org )
250 gm mee kuning
lbh kurang 40-50 gm taugeh
*KUAH*
2 biji bawang putih diracik halus
1 sb minyak masak
1cm halia ditumbuk
3 sb kicap manis
3 sb sos tiram
1 sk kicap pekat
1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
sedikit lada sulah
1 cwn air
garam n sedikit gula kalau perlu......
*SUP*
1 biji bawang merah
1 ulas bwg putih
3 cwn air
1 sk pati ikan bilis
fish cake n fish ball
sedikit lada sulah n garam
Cara-cara
Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
*UTK SUP*
Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan
No comments:
Post a Comment