Blog Makanan
Filet Ikan Salmon Dengan Sos Lemon Dan Mentega
Bahan-bahan ( 1 hidangan )
- Bahan untuk sos lemon dan mentega
- 1sudu makan mentega (butter)
- 1 sudu teh tepung jagung
- 150ml susu segar
- 1/2 biji lemon (diperah jusnya dan diketepikan)
- Sedikit garam
- Bahan untuk filet ikan salmon
- 1 keping filet ikan salmon (kira-kira 200 gram), boleh juga digantikan dengan stik ikan salmon dengan berat yang sama
- 2 sudu makan lada hitam, ditumbuk halus
- Sedikit garam
- Sedikit mentega (butter)
- Bahan untuk pelengkap hidangan
- 1/2 biji tomato (dipotong 3-4)
- Sedikit brokoli, di stim
- Sedikit potato wedges, digoreng
Cara-cara
- Untuk penyediaan sos:
- Panaskan 'sauce pan'/kuali
- Cairkan mentega
- Masukkan tepung jagung, kacau sentiasa hingga sebati
- Masukkan susu, kacau sentiasa hingga mendidih, padamkan api
- Tambahkan jus lemon yang diperah tadi dan garam, sedikit demi sedikit hingga cukup rasa mengikut keinginan anda. Pastikan dikacau sebati.
- Sos seharusnya berasa sedikit masam seperti lemon. Ketepikan setelah siap.
- Untuk penyediaan ikan salmon:
- Cuci filet ikan salmon dengan bersih dan keringkan menggunakan tisu dapur
- Sapukan permukaan filet ikan salmon dengan sedikit lada hitam dan garam.
- Panaskan pan, cairkan sedikit mentega.
- Masukkan filet ikan salmon. Panggang selama antara 3-4 minit setiap permukaan bergantung kepada ketebalan filet. Jangan diterbalikkan terlampau kerap takut salmon hancur.
- Hidangkan panas-panas bersama sos dan pelengkap hidangan.
Mee Kicap
Bahan-bahan ( 2 org )
- 250 gm mee kuning
- lbh kurang 40-50 gm taugeh
- *KUAH*
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 1 sb minyak masak
- 1cm halia ditumbuk
- 3 sb kicap manis
- 3 sb sos tiram
- 1 sk kicap pekat
- 1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
- sedikit lada sulah
- 1 cwn air
- garam n sedikit gula kalau perlu......
- *SUP*
- 1 biji bawang merah
- 1 ulas bwg putih
- 3 cwn air
- 1 sk pati ikan bilis
- fish cake n fish ball
- sedikit lada sulah n garam
Cara-cara
- Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
- Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
- Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
- *UTK SUP*
- Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
- Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
- Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan
No comments:
Post a Comment