Bahan bahan:
3 ekor ketam - potong 4
i biji ubi kentang - potong dadu
Garam
Minyak jagung
3 ekor ketam - potong 4
i biji ubi kentang - potong dadu
Garam
Minyak jagung
Bahan tumbuk:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
15 biji lada putih
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
15 biji lada putih
Bahan tabur:
Daun sup
Bawang goreng
Daun sup
Bawang goreng
Cara cara:
Tumbuk kasar semua bahan tumbuk. Panaskan sedikit minyak jagung. Tumis bahan tumbuk sehingga garing.
Tumbuk kasar semua bahan tumbuk. Panaskan sedikit minyak jagung. Tumis bahan tumbuk sehingga garing.
Masukkan air dan ubi kentang. Setelah ubi agak empuk, masukkan ketam. Renih dengan api perlahan supaya isi ketam mesra dengan kuah.
Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perasa. Sebelum dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment