nuffnang ads

Follow Us Thanks!

Wednesday, 30 November 2011

Tips For Effective Logo Design

What Is A Logo?
To understand what a logo is, we first must understand what the main purpose of logos is. The design process must aim to make the logo immediately recognizable, inspiring trust, admiration, loyalty and an implied superiority. The logo is one aspect of a company’s commercial brand or economic entity, and its shapes, colors, fonts, and images usually are strikingly different from other logo in the same market niche.Logos are used to identify.

Paul Rand, one of the world’s greatest designers states that “a logo is a flag, a signature, an escutcheon, a street sign. A logo does not sell (directly), it identifies. A logo is rarely a description of a business. A logo derives meaning from the quality of the thing it symbolizes, not the other way around. A logo is less important than the product it signifies; what it represents is more important than what it looks like. The subject matter of a logo can be almost anything.”

What Makes A Good Logo?



A good logo is distinctive, appropriate, practical, graphic and simple in form, and it conveys the owner’s intended message. A concept or “meaning” is usually behind an effective logo, and it communicates the intended message. A logo should be able to be printed at any size and, in most cases, be effective without color. A great logo essentially boils down to two things: great concept and great execution.

Logo Design Process
“Some wonder what’s so difficult about creating a good logo. They’re small, they look easy to do, so no problem, right? When you only see the result of a designer’s efforts, the logo creation can look like it was a simple task. But it’s not. A logo takes thought and creativity, and many elements combine to make a good one.” (via Harrison Mcleod)

When creating a logo, follow a process that ensures the final design meets the needs of the clients. Below, we have listed the typical process that professional logo designers follow. With practice, you will no doubt develop your own.


Design brief.
Conduct a questionnaire or interview with the client to get the design brief.

Research.
Conduct research on the industry itself, its history and competitors. Problem-solve first, design later.

Reference.
Conduct research on logo designs that have been successful and on current styles and trends that may relate to the design brief. Follow trends not for their own sake but rather to be aware of them: longevity in logo design is key.

Sketching and conceptualizing.
Develop the logo design concept(s) around the brief and your research. This is the single most important part of the design process. Get creative and be inspired. As Dainis Graveris has written once, “sketching isn’t time-consuming and is a really good way to put ideas in your head right on paper. After that, it’s always easier to actually design it on the computer. Sketching helps to evolve your imagination: once you understand it, you will always start from just white paper.

Reflection.
Take breaks throughout the design process. This helps your ideas mature, renews your enthusiasm and allows you to solicit feedback. It also gives you a fresh perspective on your work.

Revisions and positioning.
Whether you position yourself as a contractor (i.e. getting instructions from the client) or build a long-lasting relationship (i.e. guiding the client to the best solution), revise and improve the logo as required.

Presentation.
Present only your best logo designs to your client. PDF format usually works best. You may also wish to show the logo in context, which will help the client more clearly visualize the brand identity. Preparing a high-quality presentation is the single most effective way to get your clients to approve your designs.

“Canned presentations have the ring of emptiness. The meaningful presentation is custom designed—for a particular purpose, for a particular person. How to present a new idea is, perhaps, one of the designer’s most difficult tasks. This how is not only a design problem, it also pleads for something novel.

Everything a designer does involves presentation of some kind—not only how to explain (present) a particular design to an interested listener (client, reader, spectator), but how the design may explain itself in the marketplace… A presentation is the musical accompaniment of design. A presentation that lacks an idea cannot hide behind glamorous photos, pizazz, or ballyhoo. If it is full of gibberish, it may fall on deaf ears; if too laid back, it may land a prospect in the arms of Morpheus.” (Paul Rand)

Delivery and support.
Deliver the appropriate files to the client and give all support that is needed. Remember to under-promise and over-deliver. After you’ve finished, have a beer, eat some chocolate and then start your next project.

5 Principles Of Effective Logo Design



As mentioned, a good logo is distinctive, appropriate, practical, graphic and simple in form, and it conveys the owner’s intended message. You should follow the five principles below to ensure that your design meets all of these criteria:
1: Simple
2: Memorable
3: Timeless
4: Versatile
5: Appropriate

sumber : smashingmagazin

Tuesday, 29 November 2011

Episod Terbaru Bagi Penggemar One Piece

Sedar xsedar sekarang dah episod ke 526 cerita One Piece ni...Myb ramai yang dah xmengikuti cerita ni & ni sekadar berkongsi info untuk pengetahuan semua...Episod Kali ini mengisahkan Luffy yang berjaya mengalahkan sotong kurita yang besar dan perjalanan Geng dorg merentasi kehidupan aneh didalam laut...


Ape kate korang layan cerita ini... Klik Sini

Tuesday, 22 November 2011

Cayalah - Congkak kini di Iphone

Wooohoo apa kabar semua kini bertemu kite kembali di blogcayalah edisi gajet dan sewaktu dengan nya. Dalam duk sibuk check2 apps yang terbaru kat  apps store tiba-tiba terjumpalah satu apps yang menarik. Apps tersebut merupakan permainan tradisi melayu iaitu conkak dan diberi nama Congkakcaze. Congkakcaze membolehkan pengguna untuk bermain  congkak di iphone mereka. apps ini merupakan apps percuma yang dikeluarkan oleh Rojak mobile entertainment. rekebentuk antara muka applikasi ini sangat menerik dan penuh dengan ciri-ciri kemelayuan dan mudah untuk difahami (senang cite user friendly ). perkembanagan  terbaru dikabarkan Rojak mobile entertainment bakal mengeluarkan apps permainan tradisional yang lain seperti Wau dan gasing. wooo hooo terbaik so nanti kan saja apps terbaru mereka. so sementara menanti kan apps Wau dan gasing masuk store korang layankan je gambar-gambar congkakcaze. nak donlod sila klik http://itunes.apple.com/us/app/congkakcraze/id460022008?ls=1&mt=8



Friday, 18 November 2011

Harimau BAHAM Garuda!!!



Kedudukan Terkini Bolasepak Sukan SEA Indonesia 2011:

KUMPULAN A
1. Malaysia | 4 perlawanan | 10 mata
2. Indonesia | 4 perlawanan | 9 mata
3. Singapura | 4 perlawanan | 7 mata
4. Thailand | 4 perlawanan | 3 mata
5. Kemboja | 4 perlawanan | 0 mata

KUMPULAN B
1. Vietnam | 5 perlawanan | 13 mata
2. Myanmar | 5 perlawanan | 13 mata
3. Timor Leste | 5 perlawanan | 6 mata
4. Laos | 5 perlawanan | 4 mata
5. Brunei | 5 perlawanan | 4 mata
6. Filipina | 5 perlawanan | 3 mata

Jadual Separuh Akhir Sukan SEA Indonesia 2011

19.11.11 4ptg Malaysia lwn Myanmar
19.11.11 7mlm Vietnam lwn Indonesia

Thursday, 17 November 2011

17.11.2011 jam 8mlm jom kita saksikan Bolasepak Sukan SEA MALAYSIA VS INDONESIA

Pandangan korang mampukah pasukan Malaysia menumpaskan Pasukan Indonesia..Jom kita sama2 saksikan malam ini....


Tuesday, 15 November 2011

Cayalah ... Cam tak caya je... cun wooo

Jika heroin kartun Disney itu realiti pergh... cun wooo. Kalo tak caya korang tengok je la. Info dan gambar dari mediamalaya.com.


Saturday, 12 November 2011

Cayalah - Unleash Your finger bersama JayFunk

Smart beb ape yang mamat nie buat. tarian tangan  jari jemari yang snagat awesome. so layankan je video



Friday, 11 November 2011

Tahukah Anda?

"WHAT EACH KISS MEANS"
- Kiss on the Forehead: We're cute together .
- Kiss on the Cheek: We're friends.
- Kiss on the Hand: I adore you.
- Kiss on the Neck: I want you, now.
- Kiss on the Shoulder: Your perfect.
- Kiss on the Lips: I LOVE YOU...
____________________________________________________
WHAT EACH GESTURE MEANS:
- Holding Hands: We definitely like each other.
- Holding you tight pressed against each other: I want you.
- Looking into each other's Eyes: I like you, for who you are.
- Playing with Hair: Let's fool around.
- Arms around the Waist: I like you too much to let go.
- Laughing while Kissing: I am completely comfortable with you.
____________________________________________________
ADVICE:
- If you were thinking about someone while reading this, you're definitely
in Love.
____________________________________________________
REQUIREMENTS:
- Add this to ur favorites after reading!!
Or you will have a bad year of Relationships.
____________________________________________________
IF YOU (LIKE), (LOVE), OR (MISS) SOMEONE RIGHT NOW:
- and can't get them out of your head.
- then add this to ur favorites within One Minute and Whoever you are missing
will surprise you.



Thursday, 10 November 2011

Info untuk Kaum Hawa


Reka bentuk dapur Inspiring adalah salah satu reka bentuk dapur yang terbaik pada tahun ini 2011. Ini reka bentuk dapur yang sangat menakjubkan kerana reka bentuknya.



Reka bentuk dapur moden boleh menjadi bahagian yang paling menarik di rumah



Reka bentuk dapur yang kontemporari dari bahan-bahan kayu dengan idea-idea yang indah

so lepas ni kaum hawa boleh pikir macam mana nak hias dapur cantiq2 yea ~~

info dari: Designs of Kitchen



Senarai penuh Pencalonan akhir Festival Filem Malaysia Ke 24



Sedikit berita hiburan diawal pagi. Festival Filem Malaysia ke-24 akan berlangsung pada 20 November ini bertempat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. Berikut adalah senarai pencalonan. Sila baca....


Senarai penuh Pencalonan akhir Festival Filem Malaysia Ke 24:

Pengarah Terbaik
Osman Ali – Cun!
Mamat Khalid – Hantu Kak Limah Balik Rumah
Yusry Abdul Halim – Merong Mahawangsa
Syamsul Yusof – KL Gangster
Ahmad Idham – Senjakala

Pelakon Lelaki Terbaik
Syamsul Yusof – K.L. Gangster
Awie – Hantu Kak Limah Balik Rumah
Shaheizy Sam – Kongsi
Remy Ishak – Nur Kasih
Zahiril Adzim – Senjakala

Pelakon Wanita Terbaik
Maya Karin – Cun!
Siti Shahriza (Eja) – Janin
Tiz Zaqyah – Nur Kasih
Lisa Surihani – Sekali Lagi
Liyana Jasmay – Senjakala

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik
Hasnol Rahmat – Mantra
Soffi Jikan – KL Gangster
Khir Rahman – Merong Mahawangsa
Syed Asri (Shy8) – Hantu Kak Limah Balik Rumah
Salehuddin Abu Bakar – Hantu Bonceng

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik
Intan Ladyana – Bini-Biniku Gangster
Faezah Elai – Cun!
Fauziah Datuk Ahmad Daud – … Dalam Botol
Sherry Merlis – Janin
Sabrina Ali – Khurafat

Lakon Layar Terbaik
Yusry Abd Halim – Merong Mahawangsa
Syamsul Yusof – KL Gangster
Syamsul Yusof – Khurafat
Farid Kamil – Kongsi
Mira Mustaffa – Nur Kasih The Movie

Cerita Asal Terbaik
Mamat Khalid – Hantu Kak Limah Balik Rumah
Syamsul Yusof – Khurafat
Syamsul Yusof – K.L. Gangster
Martias Ali – Libas
Mira Mustaffa – Nur Kasih The Movie

Penyunting Terbaik
Wan Mohd Hafiz – Hikayat Merong Mahawangsa
Syamsul Yusof – Khurafat
Syamsul Yusof – K.L. Gangster
Brian Ng – Kongsi
Ahmad Mustadha – Senjakala

Sinematografi Terbaik
Daven Raghavan – Cun!
Mohd Noor Mohd Kassim – Hikayat Merong Mahawangsa
Azami Alias / Omar Ismail – Khurafat
Mihd Shaufe Abd Wahib – Libas
Norhanisham Muhamad – Nur Kasih The Movie

Penataan Seni Terbaik
Anuar Paharudin – Mantra
Anuar Paharudin – Flat 3A
Anuar Paharudin – Merong Mahawangsa
Faizal Yusof – KL Gangster
Irwan – Cun!

Penataan Bunyi Terbaik
Brian Ng – Flat 3A
Sazali – Hikayat Merong Mahawangsa
Hisyam – Khurafat
Hisyam – K.L. Gangster
Dustin – Nur Kasih The Movie

Kostum Terbaik
Hantu Kak Limah Balik Rumah
K.L. Gangster
Kongsi
Hikayat Merong Mahawangsa

Lagu Tema Terbaik
Edry Abdul Halim – Sedetik Lebih (Hikayat Merong Mahawangsa)
One Nation Emcee – Klip 3GP
Yasin – Nur Kasih The Movie
Azry dan Ari – Sekali Lagi
Syamsir – Sini Ada Hantu

Pengarah Harapan
M. Suurya – Sumpahan Puaka
S.Baldev Singh – Rasuk
Jeffrey Chiang – Dilarang Masuk
Khir Rahman – Dalam Botol
Jurey Latiff Rosli – Libas

Pelakon Harapan Lelaki Terbaik
Aeril Zafrel – Aku Tak Bodoh
Zalif Sidek – Bini-Biniku Gangster
Arja Lee – … Dalam Botol
Adey Syafrien – Flat 3A

Pelakon Harapan Wanita Terbaik
Nadiya Nisaa – Cun!
Shera Aiyob – Karak
Syamira Azmil – Karipap-Karipap Cinta
Shamimie Amalina Nor Norhisaham – Klip 3GP
Sara Ali – Nur Kasih The Movie

Pelakon Kanak-Kanak Terbaik
Wan Nor Aizat – Aku Bukan Tomboy
Irzan Shah – Cun!
Erynne Erynna – Damping Malam
Ilyas Suhaimi – Nur Kasih The Movie
Mia Sara Nasuha – Sekali Lagi

info kredit kepada Media Hiburan.com.my

Ape cite tak Update blog Bro???

Wah lama gila kitaorg tak update blog nie . Cam biasala kitaorg sangat busy tak ingat( ini bukan alasan ini btol2 woooo). Sedang bosan-bosan chat-chat di facebook sambil menunggu rancangan Masterchef start berehat-rehat selapas melakukan kerja-kerja yang berfaedah  ada la terjumpa sebuah apps iphone yang akan memudahkan para blogger untuk mengupdate blog mereka. Apps tersebut  diberi nama "Blogger". Apps ini boleh di didapati di Apps Store (iphone & ipad) & Apps Market (android) secara percuma. so ape tunggu lagi mari la donlod apps ini. Turut disediakan apps tuk mereka yang menggunakan wordpress. Kini anda tiada alasan lagi tidak mengupdate blog anda hahahahahahahaha. Screenshot untuk wordpress klik read more)

Blogger for iphone (http://itunes.apple.com/us/app/blogger/id459407288?mt=8)




Monday, 7 November 2011

Update Wonder Girls

Hi... update skit ttg Wonder Girls. Kitaorang kat sini nak kongsikan VClip terbaru kumpulan Wonder Girls yang bertajuk "Be My Baby". Sila la tonton .....


Saturday, 5 November 2011

Tracklist terbaru dari Wonder Girls


Lagi berita hiburan. Pihak JYP Entertainment yang menaungi Wonder Girls telah mengumumkan senarai lagu album Wonder Girls yang akan berada dipasaran pada 7 November ini. Antara lagu yang dimuatkan dalam album terbaru mereka ialah "Be My Baby" yang telah mendapat respon yang menggalakkan dari peminat Wonder Girls termasuk lah kami huhuhu. So sama-sama la kite menantikan 7 november ini yaa..... Untuk layan teaser terbaru Wonder Girls klik Read More ye......




Sumber info dan kredit untuk http://www.wondergirlsworld.com/

Keputusan Penuh Anugerah Skrin 2011



Untuk mereka yang tak sempat tengok semalam dan yang tertido masa tengok semalam....erk
Kategori Drama

1.      Drama Terbaik – ‘Sanggul Beracun’ – Sabri Yunus
2.      Pelakon Lelaki Terbaik Drama – Eman Manan, ‘Janji Syurga’
3.      Pelakon Wanita Terbaik – Umie Aida, ‘Airmata Nur Salina’
4.      Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik – Allahyarham Faizal Yusof, ‘Jangan Hantar Aku Ke Neraka’
5.      Pelakon Pembantu Wanita Terbaik – Elfira Loy, ‘Kum Kum’
6.      Pengarah Terbaik Drama – Sabri Yunus, ‘Sanggul Beracun’
7.      Lakon TV Terbaik – Sabri Yunus, ‘Sanggul Beracun’
8.      Drama Rantaian Terbaik – ‘Juvana’, Filmscape Sdn Bhd
9.      Drama Komedi Terbaik – ‘Geng Surau’
10.    Videografi Terbaik – ‘Sanggul Beracun’, Balang Rimba Sdn Bhd

Kategori Filem

1.      1. Filem Terbaik – ‘Magika’, KRU Studio
2.      Pelakon Lelaki Terbaik Filem – Remy Ishak, ‘Cun’
3.      Pelakon Wanita Terbaik Filem – Siti Sharifah (Eja), ‘Janin’
4.      Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem – Sidik Hussin, ‘Karak’
5.      Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Filem – Nadiya Nisaa, ‘Cun’
6.      Pengarah Terbaik Filem – Osman Ali, ‘Cun’
7.      Lakon Layar Terbaik Filem – ‘Aku Tak Bodoh’, Erhan Baharudin / Sujin Lee

Kategori Penerbitan Khas

1.      Rancangan Dokumentari / Majalah Terbaik – ‘Suatu Ketika: Ep YuenYuet Leng
2.      Rancangan Bual Bicara Terbaik – Selami Jiwa: Dato’ Fadzillah Kamsah
3.      Rancangan Hiburan Terbaik – Maharaja Lawak Akhir
4.      Rancangan Muzikal Terbaik – Shout Awards 2010
5.      Rancangan Realiti Terbaik – Showdown 2011: Top 12 Show
6.      Laporan Khas / Berita Terbaik – Buletin Utama, ‘Pengemis Terhemat’.

Anugerah Khas

1.      Anugerah Yasmin Ahmad – Syamsul Yusof
2.      Anugerah Artis Harapan Pantene – Fazli Daniel Ali, ‘Yang Terpuji’

kredit ohbulan

Friday, 4 November 2011

Beg konsep masa depan

Bagasi konsep Samsonite rekaan Damnjan Mitic menggabungkan fungsi, teknologi yang inovatif dan kelihatan futuristik. Ia dilengkapi dengan sistem pengesanan GPS,sebuah komputer yang berkuasa yang menyediakan akses wayarles kepada web, dua joysticks peminat permainan video yang boleh berubah menjadi keyboard deria, dan yang maju LED monitor skrin sentuhRoda pemutar pelbagai hala dengan brek membuat pergerakan mudah, dan dalam adalah seperti yang luasluar yang sejuk.




Thursday, 3 November 2011

Tandukan terhebat alaf ini

Ada sapa-sapa boleh challenge mamat nie. sila upload video pastu bg tau kami yer hahahahaha enjoy


Cara Mengenali Perniagaan Yang Menggunakan Pelaris

Cara mudahnya nak tahu kedai itu ada pelaris (Khadam jin), baca Ayat Qursi 3kali di luar dari kedai. Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7x ke arah kedai. Tak perlulah tiup macam bomoh pooh kiri pooh kanan.he..he.. Tiup perlahan-lahan sampai habis nafas(mcm ustaz Ismail Kamus ajar)



Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, “khadam” tu akan marah dan kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah macam tu, eloklah kita jangan makan dikedai tersebut.

Beberapa cara di bawah bolehlah diamalkan untuk mengelak sihir :-

1) Al-Fatihah.

2) Membaca tiga surah terakhir atau 3 Qul setiap hari.

Ia berdasarkan hadith :

قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم : إقراء قل هو الله أحد , والمعوذتين , حين تمسي و حين تصبح , ثلاث مرات تكفيك من كل شيء ( رواه أبو داود والترمذي )


Ertinya : Baginda S.A.W telah berkata kepadaku : “Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad” (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu.( At-Tirmidzi, Bab Doa yang disebut Ketika Ingin Tidur, no 3570 ; Sunan Abu Daud, Bab Apa Yang Dibaca Ketika Subuh, no 5072 ( Nuzhatul Muttaqin, no 1457 , 2/229 ) At-Tirmidzi : Hasan Sohih, An-Nawawi : Sohih.


Wednesday, 2 November 2011

Google Perkenal ChromeBook

Chromebooks dibina dan dioptimumkan untuk web, di mana anda sudah menghabiskankebanyakan masa komputer anda. Jadi, anda mendapat pengalaman yang lebih cepat, mudah dan lebih selamat tanpa semua sakit kepala komputer biasa.


Chromebooks Reboot dalam masa 8 saat dan Start semula dengan serta-merta. Anda boleh melayari Laman web kegemaran anda dengan cepat dan berjalan lancar, dengan sokongan penuh untuk standard web yang terkini dan Adobe ® Flash ®.




  • Untuk Maklumat Lanjut Kunjungi Google ChromeBook

    Cayalah - Moto masa depan & mesra alam


    Tuesday, 1 November 2011

    Pesanan khidmat masyarakat

    Berhati-hati ya kawan-kawan ketika berurusan di ATM..


    Angry Bird didunia nyata

    Terbaik khas untuk peminat game Angry Bird.






    karya dari Mohamed Raoof.

    Bila Siri Sampai Seberang Tambak.......


    Cayalah tempat yang harus dilawati

    Tempat - tempat yang harus anda lawati.






    kredit tuk thecoolhunter.net/lifestyle

    Cayalah bila superhero digeometrikan




    Nak tengok lebih banyak sila layari http://www.liambrazier.com/
    kredit untuk Liam Brazier

    Cayalah Main Mapping yang best

    Masa belajar dulu mesti lecture korang pernah suruh korang buat mind mapping kan. dan bende ni lah yang aku paling malas nak buat dan selalunya aku buat last skali yakni project dah siap baru la nak lukis mind mapping hahahaha malas giler kan. Tp aku suka gak tgk bende nie tambah lagi kalo ade yang rajin buat lawa-lawa dan kreatif. so tuk sapa-sapa yang nak idea buat mind mapping secara kreatif dan lawa giler layan je la video kat bawah nie. Silakan....


    Kemalangan di Kota Kinaballu, Kereta Api langgar Lori Tangki


    KOTA KINABALU: Sebuah kereta api berlanggar dengan sebuah lori tangki minyak menyebabkan letupan besar dekat Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, dekat sini, petang Isnin.
    Jabatan Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu mengesahkan kejadian itu dan jumlah kemalangan jiwa belum dapat dipastikan.- BERNAMA

    Update terkini: Lapan penumpang kereta api cedera ringan manakala pemandu lori berkenaan tidak cedera.








    Sumber berita BERNAMA, MSTAR, BlogSerius (video)
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...