nuffnang ads

Follow Us Thanks!

Blog Makanan

Filet Ikan Salmon Dengan Sos Lemon Dan Mentega


Bahan-bahan ( 1 hidangan )

  • Bahan untuk sos lemon dan mentega
  • 1sudu makan mentega (butter)
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • 150ml susu segar
  • 1/2 biji lemon (diperah jusnya dan diketepikan)
  • Sedikit garam
  • Bahan untuk filet ikan salmon
  • 1 keping filet ikan salmon (kira-kira 200 gram), boleh juga digantikan dengan stik ikan salmon dengan berat yang sama
  • 2 sudu makan lada hitam, ditumbuk halus
  • Sedikit garam
  • Sedikit mentega (butter)
  • Bahan untuk pelengkap hidangan
  • 1/2 biji tomato (dipotong 3-4)
  • Sedikit brokoli, di stim
  • Sedikit potato wedges, digoreng

Cara-cara

  1. Untuk penyediaan sos:
  2. Panaskan 'sauce pan'/kuali
  3. Cairkan mentega
  4. Masukkan tepung jagung, kacau sentiasa hingga sebati
  5. Masukkan susu, kacau sentiasa hingga mendidih, padamkan api
  6. Tambahkan jus lemon yang diperah tadi dan garam, sedikit demi sedikit hingga cukup rasa mengikut keinginan anda. Pastikan dikacau sebati.
  7. Sos seharusnya berasa sedikit masam seperti lemon. Ketepikan setelah siap.
  8. Untuk penyediaan ikan salmon:
  9. Cuci filet ikan salmon dengan bersih dan keringkan menggunakan tisu dapur
  10. Sapukan permukaan filet ikan salmon dengan sedikit lada hitam dan garam.
  11. Panaskan pan, cairkan sedikit mentega.
  12. Masukkan filet ikan salmon. Panggang selama antara 3-4 minit setiap permukaan bergantung kepada ketebalan filet. Jangan diterbalikkan terlampau kerap takut salmon hancur.
  13. Hidangkan panas-panas bersama sos dan pelengkap hidangan.



Mee Kicap


Bahan-bahan ( 2 org )

  • 250 gm mee kuning
  • lbh kurang 40-50 gm taugeh
  • *KUAH*
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 1 sb minyak masak
  • 1cm halia ditumbuk
  • 3 sb kicap manis
  • 3 sb sos tiram
  • 1 sk kicap pekat
  • 1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
  • sedikit lada sulah
  • 1 cwn air
  • garam n sedikit gula kalau perlu......
  • *SUP*
  • 1 biji bawang merah
  • 1 ulas bwg putih
  • 3 cwn air
  • 1 sk pati ikan bilis
  • fish cake n fish ball
  • sedikit lada sulah n garam

Cara-cara

  1. Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
  2. Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
  3. Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.
  4. *UTK SUP*
  5. Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
  6. Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
  7. Hidang bersama sup n lada kicap..... Biasanya saya suka mkn ngan ayam hainan




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...